چاپ دیجیتال در واقع شامل چاپ حرفهای در تیراژهای پائین است که توسط پرینترهای لیزری و چاپگرهای لارج فرمت و یا پرینترهای جوهرافشان حرفهای انجام میشود. یکی از ویژگیهای چاپ دیجیتال این است که به راحتی امکان چاپ سریع در تیراژ کم با امکان تغییر طرح و محتویات آن در هر برگ چاپی را در اختیار کاربران قرار میدهد.
در چاپ دیجیتال، دستگاه چاپ به یک کامپیوتر وصل شده و کامپیوتر اطلاعات مورد نظر را برای چاپ، که شامل تصاویر و متن و … است را به دستگاه چاپ دیجیتال فرستاده و بعد دستگاه آنها را چاپ میکند. در واقع میتوان گفت دستگاه چاپ دیجیتال، مانند پرینترها، دستگاهی است که به کامپیوتر متصل و اطلاعات را از آن دریافت میکند.
البته گفتنیست که در روشهای چاپی مختلف هم از فن آوری دیجیتال استفاده میشود اما به معنای وصل بودن آنها به کامپیوتر برای دریافت اطلاعات قابل چاپ نیست. به عنوان مثال در چاپ افست، برای تهیه فیلم و زینک و … از فن آوری دیجیتال استفاده میشود، در ضمن ممکن است یک سری کنترل کننده دیجیتالی در ماشین چاپ باشد ولی اینها یک ارتباط غیر مستقیم است.
در واقع زمانی میتوان به چاپ دیجیتالی اشاره کرد که دستگاه چاپ اطلاعات را بصورت دیجیتالی و مستقیم دریافت کرده و آن را چاپ کند که این دستگاهها از نظر کارایی و ابعاد دارای انواع مختلفی هستند که در مقالات بعدی به آنها میپردازیم:
تفاوتهای چاپ دیجیتال با دیگر روشهای چاپ در چیست؟
چاپ دیجیتال با چاپ افست و لتر پرس تفاوتهای اساسی دارد که از جمله این تفاوتها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- با حذف مراحل پیش از چاپ ( لیتوگرافی)، فرآیند چاپ دیجیتال کوتاهتر است.
۲- در چاپ دیجیتال هزینه چاپ، به تعداد نسخههای چاپی ارتباطی ندارد و برای هر برگ چاپی هزینه ثابت است.
۳- در چاپ دیجیتال مواد باطله مثل: کاغذ و مواد شیمیایی کمتر میشود چون لازم به رسیدن به رنگ یا تنظیمات موقع چاپ نیست.
۴- در چاپ دیجیتال در هر دور از چاپ میتوانید فایل متفاوتی را چاپ کنید چرا که در این روش از پلیت استفاده نمیشود.